Wat kost een biertje als de prijs achter een QR code zit?

24/04
Een lezer vroeg me:
Dit weekend was ik bij een café dat geen prijzen vermeldt op het bord boven de bar met alle speciaalbieren en andere drank. Daarvoor moet je een QR code scannen die op tafel geplakt is. Je bestelt nog wel ouderwets bij het personeel, dus niet via een QR app. De biertjes waren goed maar wel erg duur. Had ik juridisch een punt kunnen maken van deze manieren van prijzen communiceren?
Oké, bierdrinken is nu ook al ict-recht. Maar goed, laten we eens kijken wat er geregeld is over de prijs bij een overeenkomst.

Voor veel mensen klinkt het verrassend, maar je kunt iets kopen zonder te weten dat het kost. Het is bij `gewone’ aankopen namelijk niet verplicht de prijs vooraf expliciet te zetten. Bij online verkoop is dat anders (art. 6:230m BW), daar is een overeenkomst niet rechtsgeldig gesloten zonder voorafgaande duidelijke vermelding van alle prijzen.

De wet (art. 7:4 BW) bepaalt voor de situatie van een niet-vermelde prijs het volgende:
Wanneer de koop is gesloten zonder dat de prijs is bepaald, is de koper een redelijke prijs verschuldigd; bij de bepaling van die prijs wordt rekening gehouden met de door de verkoper ten tijde van het sluiten van de overeenkomst gewoonlijk bedongen prijzen.
Hier staan twee dingen. Allereerst ben je in zo’n geval verplicht een “redelijke prijs” te betalen. Ten tweede is de prijslijst van de verkoper een belangrijke input bij bepalen of de prijs redelijk is.

Meestal komt de redenering neer op eerst kijken of de prijs op de prijslijst redelijk is. Zo ja, dan is dat de prijs. Zo nee, dan gaat de prijs naar een marktconforme prijs, zeg maar wat een biertje van die categorie gemiddeld kost in die stad.

Het maakt dus uiteindelijk niet uit of de prijs achter een QR code verstopt zit of op een prijslijst die je apart moet vragen bij de balie. Waar het om gaat, is of deze vooraf gemeld is – dan zit je eraan vast, hoe onredelijk ook – of dat je het pas achteraf kon ontdekken.

Een discussiepunt is nog wel óf de prijs gemeld is of niet, als op de tafel staat “scan de QR code voor de prijzen”. Het is immers niet verplicht om vooraf te melden wat de prijs is, mensen ergens heen wijzen waar ze deze kunnen zien is `gewoon’ een manier van de prijs melden. En anno 2024 is het denk ik wel redelijk te verwachten dat men QR codes kan scannen, of dat men aan de bel trekt “mijn telefoon is leeg, heb je een papieren prijslijst?”

Arnoud

Het bericht Wat kost een biertje als de prijs achter een QR code zit? verscheen eerst op Ius Mentis.

Datum: woensdag 24 april 2024, 08:09
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry